tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
TZBcz_2015_04_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Topenářská sezóna

Letošní rok byl pro mnohé firmy v oboru přelomovým. Objevilo se několik zajímavých změn, očekávaných či překvapivých, které bourají zažité pořádky a nastolují nové.
Snížení cen fosilních paliv – hlavně jejich dramatický pád ve třetím kvartálu, těší spotřebitele, ale trápí obchodníky. Zavedení povinnosti měřičů pro domácnosti rozvířilo prach nejen ve skladech výrobců, ale předznamenalo i mnoho dalších následných kroků, které ovlivní nejen výpočet spotřeby, ale potenciálně změní i chování velkého množství rodin, které až doposud úsporné vytápění nijak neřešily. Další změny v tomto směru se navíc připravují – uvidíte, že změna metodiky výpočtu spotřeby v bytových domech opět zamává chováním spotřebitele, možná i víc než aktuální výkyv v ceně plynu či elektřiny. Otázkou je, zda trh významně pocítí čerstvě odstartované „kotlíkové dotace“.
Každopádně – končí rok 2015 a kdysi vzdálená budoucnost 2020, která přinese avizovanou změnu pravidel pro stavbu budov, je opět o něco blíž. Vlastní vytápění přestane být tím nejdůležitějším, těžiště oboru se posune ještě víc směrem k rekuperaci a řízenému větrání, na úkor tradičních tepelných zdrojů. Uvidíme, jak si s tím poradí trh. Kdo ale nechce změny prospat, měl by po rozšíření sortimentu pokukovat už teď.
Končí tedy jeden kalendářní rok, další, nejen topenářský, začíná. Přejeme vám, milí čtenáři, ať hlavně neztrácíte smysl pro humor a optimismus. To první, abychom přežili ta hubenější období, která nás celkem jistě neminou, a to druhé, abychom pokaždé zvedli hlavu – a viděli dál než na špičky svých bot.
Ať se vám daří.

Matej Šišolák

P. S. V čísle se nám sešlo několik textů od kolegů ze Slovenska, jejichž výzkumy a zjištění jsme považovali za přínosné pro téma aktuálního čísla. Obrazový materiál včetně legend jsme výjimečně ponechali v původním znění. Dejte nám případně vědět, zda vám to vyhovuje, nebo se přikláníte k překladům.

 

 

Aktuality

Profil
■ EBM-papst: Formule mezi výrobci ventilátorů

Realizace
■ Kompaktní technické centrály mezi předsíní a koupelnou
■ Písek je Smart City!

Speciál: Vytápění
■ Analýza fyzikálních vlastností stěny s aktivní tepelnou ochranou

■ Efektivní vytápěcí systémy v budovách – energetická účinnost systémů distribuce tepla II
■ Analýza dlouhodobého provozu mikrokogenerační jednotky s palivovým článkem na zemní plyn
■ Výkonové a emisní parametry teplovodního kotle na spalování biomasy – jak se mění v závislosti na vlhkosti spalovacího vzduchu?
■ Noční útlum v provozu existujících vytápěcích soustav
Větrání, klimatizace, chlazení
■ Jak uspořit na průmyslovém chlazení?

Měření a regulace
■ Problematika měřičů spotřeby vody a energií v souvislosti se změnou zákonů

Firmy informují