tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
ASBcz_2015_06_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

V české kulturní krajině dnes dominuje suburbanizace, tedy přesun obyvatel z center měst na jejich okraj do krajiny. Zde pak vznikají nejen obytné satelity, ale i nákupní a průmyslové zóny v krajině. Touto problematikou se v článku nazvaném optimisticky Suburbie v krajině – cesty k symbióze zabývá architektka a urbanistka Lea Dostálová. Vznáší přitom sugestivní otázku: „Co kdyby v územním plánování existovalo nařízení, že developer smí na určitých pozemcích stavět, jen pokud rekultivuje brownfield a vrátí tak odpovídající výměru půdy přírodě?“ Zda je tento požadavek reálný či nikoliv, se dočtete na str. 24.
Ještě z jiného pohledu se kulturní krajinou zabývá ve svém článku Jan Tesař. Tentokrát se zaměřil na proměnu českých vesnic a jejich budoucnost. Jedním z problémů venkova je třeba vznik staveb, které neodpovídají venkovskému prostředí. Naproti tomu zde chátrají tradiční zemědělské usedlosti a sídla někdejší venkovské šlechty. Co s tím? A jaký recept na rozvoj vesnice správným směrem mají starostové úspěšných obcí v soutěži Vesnice roku? Nalistujte str. 18.
Vybrali jsme i několik příkladů architektury, která obce a města dokáže zlepšit, oživit i zahustit. Ať už jde o dobřichovickou školu, oceněnou nedávno v soutěži Stavba roku 2015, či městskou tržnici v Gentu. Jde o příklady hodné následování, neboť „ne všechny budovy jsou architekturou, přestože je navrhl architekt,“ jak říká v rozhovoru na str. 8 architekt Adrian Friend.
Příjemné čtení.

Kateřina Kotalová

 

 

Architektura
■ Rozhovor: Adrian Friend: Architekt má být pro klienta přítelem
■ New York City: Nová knihovna naproti Manhattanu
■ Urbanismus: Suburbie v krajině – cesty k symbióze
■ Anketa: Zdroje inspirace
■ Gent: Belgický bonbónek
■ Dobřichovice: Jak nafouknout školu
■ Titanzinek: Stříbřité planetárium
■ Funkcionalismus a energeticky úsporné stavění: Příklad vily Tugendhat
Stavebnictví
■ Architektonické výzvy: Řešení pro pasivní domy
■ Stavební chemie: Z kanceláře za uměním
■ Sklo v interiéru: Wellness centrum v Lednici plné skla
■ Aktuality
Byznys
■ Reality a investice
■ Proměny krajiny: Vesnice se mění rychle a zásadně
■ Kámen v architektuře: V kamenictví jako umělecké galerii