tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
TZBcz_2014_04_350pxObjednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání              E-verze časopisů

Doktor má doma havárii vody. Instalatér vše opraví a za hodinu vše funguje.
Předá zákazníkovi účet. Ten se zhrozí:
„Cože? Za hodinu práce 1845 korun? To já tedy jako lékař nevydělám.“
Instalatér na to: „To jsem já jako lékař taky nevydělal.“
Uznávám, vtip je to poněkud vousatý. Každopádně tato, stejně jako další profesní anekdoty, docela dobře ilustruje vztah laické veřejnosti k našemu oboru – zejména jeho nejviditelnější části, reprezentované nikoli inženýrem „za prknem“ (sic! Další archaismus!), ale mužem v montérkách, který přijde pozdě, chvíli se zdrží, vypije dvě piva, vystaví účet na horibilní sumu a odejde. V lepším případě až poté, co vyřeší problém, kvůli kterému byl pozván.
Naštěstí, doba se mění a vtip už tak docela neodpovídá skutečnosti. Jednak – platy lékařů se nepatrně zvedly  – a jednak se obor TZB už dávno nespojuje pouze s muži v modrácích. Dokonce ani figurka polského instalatéra, která strašila západní Evropu po otevření pracovního trhu v EU, už nikoho nevzrušuje. Mění se celý obor a mění se i vztah veřejnosti k němu. Svědčí o tom i dotazy některých čtenářů, kteří nejsou primární cílovou skupinou našeho titulu, ale obracejí se na nás s prosbou o radu či zprostředkování odborného názoru. Laická veřejnost je mnohem lépe informovaná a vedle vytápění a rozvodů dnes mnohem intenzivněji řeší také regulaci či větrání. Je zde veřejnost, která chápe, že rekuperace není způsob úpravy pokrmů a dokonce se intenzivně zajímá o kvalitu vnitřního prostředí. Tito čtenáři tvoří, jistě, pouze špičku ledovce, nicméně pro náš obor jsou dobrou zprávou, prvními vlaštovkami, které sice nedělají léto, ale přinášejí alespoň náznak mírného oteplení.
Což je dobrá zpráva nikoli pouze pro ty z vás, kteří se navrhováním a realizací zmíněných činností živí, ale pro planetu obecně. Lepší efektivita využití energetických zdrojů je nakonec i evergreenem těchto úvodníků. Tímto jim patří dík za to, že se o vše, co se týká technických zařízení budov, zajímají a hlavně se nebojí zeptat.
No a druhý velký dík patří těm z vás, kteří tráví svůj čas psaním článků a popularizací oboru nejen v našem titulu. Vězte, že jejich hodinová mzda se té z úvodu textu neblíží ani zdaleka…

Vám všem, milí čtenáři, za redakci i naše spolupracovníky přeji příjemné přezimování a těším se „na dočtenou“ na jaře 2015.

Matej Šišolák

 

 

Aktuality

Profil
■ FENIX: Trvalý růst není utopie, stojí za ním jen dostatek kreativity

Realizace
■ Instalace kogenerační jednotky na Myjavě
■ AGC Glass Building: Budova s téměř nulovou spotřebou energie

Speciál: Energie
■ Renovační strategie?
■ Technická zařízení budov s téměř nulovou spotřebou energie
■ Nový nástroj energetického auditu
■ Nákladově optimální hodnocení energetické náročnosti budov
■ Tepelnětechnické posouzení panelových bytových domů s aktivní tepelnou ochranou

Vytápění
■ Doporučení pro zpracování PENB pro elektricky vytápěné objekty

■ Palivo je rozhodujícím faktorem při rekonstrukci zdroje tepla
■ Nové možnosti infračerveného vytápění

Větrání, klimatizace, chlazení
■ Rekuperace tepla v systému větrání s využitím zemního výměníku tepla s uzavřeným okruhem
■ Návrh tepelných izolací pro chladicí rozvody

Měření a regulace
■ Efektivní nástroj pro stavební termografii

Instalace a rozvody
■ Plastové potrubní systémy – nové typy materiálů, nové typy trubek

Facility management
■ Správné energetické řízení může výrazně snížit náklady na provoz budovy