tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
TZBcz_2015_03_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Bez energie

Už dlouho se to nestalo – Česká republika dovážela elektřinu. Sice jen 15 hodin, nicméně dlouhodobá „nadvýroba“ proudu se díky neplánovaným odstávkám elektráren Temelín a Chvaletice zastavila a naopak, přehoupla do záporných čísel. Kromě dovozu pak za obě elektrárny zaskočila jejich sestra v oranžových barvách – elektrárna Počerady, která zvýšeným výkonem pomohla bilanci vrátit k nule. Operátor trhu už rychle spočítal, že výpadek nás přijde na 71 milionů korun.
Co si z toho vzít do budoucna? Jednak by bylo vhodné přehodnotit náš „energetický mix“: pokud nejsme energeticky soběstační a 15 hodin musíme energii dodávat zvenku, než se nastartuje záložní zdroj (který to za jadernou supernovu táhl téměř 10 dní), je potřeba najít způsob, jak tento čas zkrátit na minimum. Provázanost sítí je sice kvůli nemožnosti elektrickou energii dlouhodobě uskladňovat nevyhnutelná, nicméně celospolečenské změny, jichž jsme v současné době svědky, vysílají varovný signál. Uzavírají se hranice, jednotlivé země Evropské unie donedávna proklamující společný zájem myslí jen na sebe a jejich politická elita z toho vytřískává politické body hlasitěji, než proslulý alchymista Rudolfa II. snažící se kladivem „rozbít atom železa“. Přesto všechno – ostrovní systémy, dnes jakýsi alternativní způsob nakládání s energiemi v téměř kapesním měřítku, možná najdou uplatnění v mnohem větších geografických rozměrech. Odpusťte proto pionýrské heslo, ale v této souvislosti volám: Buďme připraveni!
Koneckonců – finanční krize, zdá se, odzněla, ale energie dramaticky nezdražují. Naopak. Jen my doma je dokážeme udržovat na cenové hladině mnohem vyšší, než je evropský průměr (cena nafty a benzínu budiž příkladem). Je to sice bláhové, ale já doufám, že si naši výrobci a dodavatelé neschovávají vydělané peníze pod polštář, ale vymýšlejí, jak je utratit za opatření, které nás příště neodstaví ani na minutu.
Ještě že v menším měřítku, než je rozloha státu, alternativy existují. Tak si o nich přečtěte v našem magazínu.
Příjemné čtení.

Matej Šišolák

 

 

Aktuality

Realizace
■ Solární systém ve sportovní hale v Seredi

Speciál: Energie
■ Implementace normy ISO 50001 – případová studie
■ Perspektivy re-commissioningu v České republice II.
■ Vyhodnocení účinnosti využití tepelných čerpadel pro bytové domy

■ Efektivní vytápěcí systémy v budovách – energetická účinnost systémů předávání tepla
■ Spořiče elektrické energie – provozní měření praktických rozvodů
■ Využití tepla z kanalizačních systémů tepelným čerpadlem

Větrání, klimatizace, chlazení
■ Výpočet ekonomické návratnosti stropních sálavých panelů

Vnitřní prostředí
■ Enviromentální posouzení vnitřního klimatu auly

Měření a regulace
■ Analýza spalin

Instalace
■ Podlahové vytápění – nopový system

Elektroinstalační a osvětlovací technika
■ Inteligentní řízení budov pomocí nástrojů standardu KNX

Firmy informují