tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
RPN_2015_10_350pxObjednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Milé čtenářky, milí čtenáři,

před pár týdny začal nový školní rok. A já jsem si uvědomila, jak moc náš život ovlivňují nejrůznější termíny. Už jako děti jsme měřili čas na hodiny výuky a přestávky, dny od písemky k písemce, potažmo od jedněch prázdnin k těm dalším. Jako dospělí to vlastně máme podobně – jedeme od pondělí do pátku, od termínu k termínu, od výplaty k výplatě, od dovolené k dovolené… Vůbec nejhůře jsou na tom rodiče školáků a studentů, kteří musejí mít v hlavě vlastní harmonogram a ještě důležitá data z toho dětského.
Svůj vlastní (více či méně náročný) časový plán ale mají i všichni kutilové, chalupáři a zahrádkáři. Jakmile na jaře začne hřát sluníčko a rtuť teploměru se pár dnů udrží nad „desítkou“, začínají s venkovní údržbou, vymetají pavučiny z koutů nebo poprvé „smočí“ prsty v – ještě studené – hlíně. Na podzim, který před pár dny oficiálně začal, to je zase opačně: připravují zahradu a chalupu k zimnímu spánku. A protože je toho opravdu hodně, na co je třeba právě teď pamatovat, připravili jsme pro vás (kutily, zahrádkáře, chalupáře, prostě čtenáře RPN) hned několik vyloženě podzimních témat. Pro ty, kdo mají svou malou zahrádku jen na balkoně, případně na terase, je určen článek o zazimování nádobových rostlin. Majitelům zahrad jistě přijde vhod náš Říjen na zahradě, nebo rady odbornice Ludmily Duškové Co můžeš udělat na podzim, neodkládej na jaro! Chalupářům připomeneme, jak chránit majetek. A všem, kdo už roztopili kotle a krby, nabízíme přehled možností vytápění a orientačních nákladů na ně, nebo tipy, jak připravit dříví na zimu.
Malým ohlédnutím za létem je náš rozhovor s herečkou Jaroslavou Obermaierovou. Chystali jsme ho totiž v předstihu (jak už to u měsíčníků bývá), a tak se v něm promítlo letošní horké suché léto se vším, co přineslo.
I tentokrát jsme se snažili, aby byl obsah Receptů pestrý a našli v něm něco zajímavého mladí i ti odrostlejší, z města i venkova, prostě všichni, kdo svůj volný čas tráví aktivně. Snad se nám to povedlo.
Přeji vám pohodový začátek podzimu

Hana Saitzová

 

 

Rozhovor
■ Jaroslava Obermaierová

Zahrada a dvůr
■ Zazimování nádobových rostlin
■ Přesazování vzrostlých stromů
■ Říjen v zahradě
■ Lunární kalendář
■ Co můžeš udělat na podzim…
■ Chodníček z listů
■ Škůdci nádobových rostlin

■ Poradna pro zahrádkáře
■ Zpracování půdy
■ Příprava dříví na zimu

Interiér a dekorace
■ Návštěva: Noemova archa
■ Malované dýně
■ Korkové dekorace

Jídlo
■ Moučníky s ovocem

Zdraví
■ Zdravá jádra
■ Zázračná kalisie

Stavba
■ Seriál: Rekonstrukce střechy–montáž okapu
■ Seriál: Rekonstrukce terasy–schody
■ Čím topit?
■ Zabezpečení chalupy na zimu
■ Extra tipy Receptů