tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2015_09_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Výživný editorial

Jedna moje kamarádka se vrhla na zdravou a hlavně nízkokalorickou stravu. Vaří zajímavě a chutně, nicméně některé kombinace jsou pro nás, všežravce s latentními gourmetskými sklony, poněkud odvážné.
Každopádně kamarádka vypadá skvěle, jsouc sama sobě nejlepší reklamou na své nízkokalorické kuchařské umění (i když občas o ní říkáme, že ona by přinutila zhubnout i dietní kolu :). Nicméně pod jejím vlivem jsem se naučil věnovat větší pozornost etiketám na potravinách. Našel jsem tam opravdu zajímavé informace (nejzajímavější je obvykle telefonní číslo na infolinku – nicméně pokušení zavolat výrobci gumových medvídků či Strážnických brambůrků třeba v 11 večer, kdy na mě přijde mlsná, jsem zatím odolal… zatím…) a taky inspiraci.
Je až s podivem, že podobná tabulková legislativa zatím nedopadla na média. Kolikrát vám noviny či časopis zvednou žaludek mnohem spolehlivěji, než lehce nazelenalý jogurt. Nemluvě o stresu, který při jejich čtení zažíváme – a stres jak už dnes víme, je mnohem spolehlivější spouštěč některých nemocí než sebenezdravější jídlo. Nedalo mi a podíval jsem se na naše aktuální číslo z hlediska výživové legislativy (tedy jedna z možností by byla podrobit text lingvistické expertíze a určit vše dopodrobna, ale to by vás pravděpodobně nebavilo). Kalorická tabulka HOME 9/2015 by vypadala asi takto:

Energetická hodnota (počet znaků s mezerami) .……………. 129 100
Z toho slov ……………………….…………………….….…….. 19 868
Bílkoviny (% plnovýznamových slov) …..…………………………… 47
Počet obrázků …………….………………………..…….…….…… 520
Tuky (neboli % použití tučných fontů v layoutu) ……..……..……… 7
Z toho nenasycené mastné kyseliny (neboli sprostá slova) ….…….. 0
Sacharidy (neboli počet zdrobnělin v čísle) ………………………… 2
Z toho cukry (opravdu nestravitelné výrazy) …………………………. 0

Celkově tedy lze říci, že jedno číslo časopisu HOME obsahuje přibližně 22 % měsíční potřeby textů důležité k přirozenému vývoji dospělého člověka. Tudíž si už nemusíte z měsíčníků kupovat nic jiného 🙂 .

Tak si to užijte

Matej Šišolák

P. S. Jelikož takováto legislativa v EU zatím naštěstí neexistuje, použili jsme k výpočtům některé exaktní a některé velmi volné metody: základní statistické a matematické operace (součet, součin a podíl), extrapolace vybraných lingvistických pravidel a – pouhou fantazii. Tak na zdraví!

 

 

Bydlení
■ Tajemství týnského trojúhelníku
■ Sochařské etudy
■ Přinést krásu dálek
■ Přímořská pohoda
■ Dům pro jednoho
■ V hlavní roli − police
■ Dýhovaný
■ Manuál pro bezchybné osvětlení interiéru
■ O kvalitě
■ Chladíme, zavařujeme, uskladňujeme…
Stavba
■ S láskou k osvětlení a citem pro design
■ Sezame, otevři se

Zahrada
■ Kámen − duše zahrady
■ „Zkrocená“ příroda
■ Zahrada v říjnu
■ 3x podzimní úklid
■ Vybíráme vířivku