tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
TZBcz_2014_02_v350Objednat toto číslo              PŘEDPLATNÉ              Archiv vydání              E-verze časopisů

Zatímco široká veřejnost zhusta řeší zejména náklady na vytápění – ať už formou obalování svých příbytků do stále tlustějších „svetrů“, nebo hledáním co nejlevnějšího energetického zdroje –, odborníci už poměrně dlouho upozorňují na fakt, že ne vytápění, ale účinné chlazení je tématem blízké budoucnosti. Koneckonců klimatické podmínky uplynulé půldekády jim dávají za pravdu.
Nicméně technologie, kterým se věnujeme i v tomto čísle TZB Haustechnik, opět směřují spíše ke „strojnímu“ řešení problému a prudký vývoj v oblasti chladicích systémů je toho důkazem. I my se těmto systémům věnujeme – ať už jde o účinné chladicí panely, či komponenty pro řízené větrání. Ne na všechny otázky ale dokáže najít lidstvo odpověď za rýsovacím prknem (dnes tedy výlučně za obrazovkou laptopu). Přiznám se, že mně osobně je mnohem bližší myšlení sahající více ke kořenům.
Proto jsem byl ohromen jednoduchostí a účelností větracích „věží“ v typických původních stavbách historické části ultramoderní Dubaje. Komínový efekt, předchůdce nuceného (i když opravdu nikoli řízeného) větrání, vytvářel ve staletých stavbách příjemnější atmosféru než na plný výkon šlapající klimatizace v přepychových hotelech. Nač jezdit tak daleko – stačí si vzpomenout na příjemné prostředí venkovského kamenného stavení nebo na konstantní chládek za zdmi našich hradů a zámků.
Což je možná výzva pro všechny projektanty a architekty. Je lepší dobře promyslet stavbu jako takovou, od orientace přes materiály až po konstrukci. Moderní instalace TZB už dnes dokáží takové divy, že je snadné téměř jakýkoli barák vyvětrat a ochladit. Přesto si dovolím kacířsky tvrdit, že lépe se budeme cítit tam, kde je vnitřní prostředí regulováno pokud možno tou nejpřirozenější cestou. Nebo ne?
Příjemné čtení

 

Matej Šišolák

 

 

Aktuality

Profil
■ Ten, kdo chce držet krok s vývojem, musí být o krok napřed

Realizace
■ Administrativní budova plánovaná s chladnou hlavou
■ Energeticky aktivní dům

Speciál: Větrání, klimatizace, chlazení
■ Stropní systém pro vytápění a chlazení
■ Systém usměrňování proudění zaručuje nízkou hlučnost
■ Filtrační boxy z plastů
■ Hygienické rozvody vzduchu řízeného větrání

Vytápění
■ Sálavé panely efektivně topí i zdobí interiér
■ Mikrokogenerace nastupuje na trh

Vnitřní prostředí
■ Experiment Sunlighhouse

Elektroinstalační a osvětlovací technika
■ Obnova obytních budov z pohledu distribuce denního světla v interiéru

Zdravotnětechnické instalace
■ Využití odpadního tepla z vnitřní kanalizace pro předohřev teplé vody

Firmy informují