tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz

HOME_2014_06_350px

Objednat tohle číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Dostali jsme šanci vyzkoušet, jak si největší internetová firma světa představuje naše bydlení. Nešlo primárně o design, i když pestré barvy v duchu korporátní identity firmy nás potěšily. Což o to, zařídit bychom ten jejich byt dokázali líp, nicméně bylo nám dokonale předvedeno, kterak umožnit online aplikacím, aby nám ještě víc kecaly do života.
Jedna aplikace nám poradí, jak vařit podle online receptů, navíc s michelinským kuchařem takřka „za zády“. Další, jak vybírat hotel na dovolenou zmapovaný na webu tak podrobně, že už vlastně na žádnou dovolenou nemusíte. Jiná, jak navštívit nejslavnější galerie světa bez nutnosti vystát frontu na vstupenky, nebo si pouštět muziku bez jediné koruny investované do koupě CD (jo, jsem už starší generace – hudbu si pořád kupuju a pouštím z CD! … aspoň většinu… 🙂 )
Vrcholem pak byl test, kdy si vybraní novináři mohli jako jedni z prvních v ČR vyzkoušet zázrak jménem Google Glasses. Bylo to fajn, jen pocit, že mluvím se svými brýlemi, mi na duševním zdraví moc nepřidal…
Neříkám, sám se považuji za pokročilého technologického závisláka, který za jeden z největších vynálezů světa považuje mobilní internet. S mobilem usínám, vzbouzím se a – patří mu můj první pohled, i když se v noci vzbudím. Stahuji aplikace, které mi mají ulehčit život. Nicméně po prvotním okouzlení mám pocit, že zatím mi přinášejí pouze stres. Podívám se na displej, jaké má být počasí, přesně hodinu po hodině, a pak jsem nešťastný, když prší o hodinu dřív a já vyběhl jen v plátěných keckách. Rozplánuji cestu MHD podle mobilu přesně na minutu, ale nedám si rezervu, co kdyby měl autobus zpoždění. Spolehnu se na bankovní aplikaci, ale pak nevím, co dělat, když má banka naplánovanou odstávku přesně v moment, kdy ji nejvíc potřebuji. Anebo si stáhnu do mobilu vstupenku na koncert a neuvědomím si, že máváním mrtvým displejem vybitého telefonu na ochranku dojem neudělám.
Co z toho vyplývá? Byt online i být online je skvělé. Ale všeho s mírou. I náš časopis si – navzdory úžasnému redesignu internetové podoby www.homebydleni.cz – pořád vychutnáte nejlépe v tištěné podobě. Nezapomeňte, při všech těch dotekových displejích, že nejlepší je na dotek ochutnávat reálný svět.
Příjemné čtení

Matej Šišolák

P.S. Nevíte o nějaké aplikaci, která poradí, jak se naučit žít bez aplikací?

 

Bydlení
■ Městský dům s venkovskou duší
■ Víc než jen škatule
■ Netradiční retro mix
■ Marnivá, ale oddaná
■ Zasloužený oddych
■ Rafinovaně zabalené teplo
■ Přímočará logika
■ Lentilkové úsměvy
■ Domácnost jako pevnost
■ Dům v domě
■ Čas na párty
Stavba
■ Deset kroků do stínu
■ V jednoduchosti je praktičnost
■ Několik omylů o vašem (ne)bezpečí
■ Zateplujete?
■ Domy s cihlovou tváří
Zahrada
■ Kuchyně za domem
■ Zahrada v červenci
■ Pro dokonalou grilovačku
■ 8 tipů, z čeho udělat terasu
■ Na terasu i balkon
■ Zelená poradna