tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Milé kutilky a kutilové!

Nevím, kolikrát jsem viděla „Vesničku“. Ale vím, že pokud ji budou zase někdy „dávat“, s chutí se na ni podívám zas a znova. Tento skvost české kinematografie mě asi nikdy neomrzí! Přesně vím – tedy oba i s mým manželem víme, kdy jaká scéna následuje a kterou hláškou bude korunována. Už si ty hlášky předem nahlas „předříkáváme“ a chechtáme se jim, jako bychom je slyšeli poprvé. Vždycky nám s tímto „na nic si nehrajícím“ filmem vběhne do obývacího pokoje i zvláštní radost. A to je v dnešní době co říct, že?!? Od nastavování zrcadla, přes barvu na okap, otázku: „Jak píše?“, zejména zájmena, momentálně zaostalej, …rohlík, …ooooch, prostě co „obraz“ to perla. A radost ze života, oslava života! Krása! A víte, na kterou scénu se ještě vždycky zvlášť těším? Když Miluška Dvorská za krásného slunečného chladného dne cestou ze hřbitova otevře udírnu a z ní vybere voňavé čerstvé klobásky. A ještě si k nim i s chutí přivoní. To není ani hrané! A já tu vůni cítím přímo pod nosem v našem obýváku. A navíc je v celé té kouzelné scéně daleko víc než jen ta vůně. Je v ní krása a pomíjivost všeho (tedy alespoň já to tak vnímám). A když ještě dobrá parta kluků – Hrušínský, Labuda a spol. pod kamennou zídkou ty voňavé klobásky zapíjí pivečkem ze sedmého schodu a povídají si o holkách… Opravdu se těším, až se na to znovu budu moci podívat! Ale do té doby možná vyzkouším vyrobit domácí klobásy podle receptu řezníka Jozefa. A možná se dáte i vy na ně nalákat! Řezník Pepa nám totiž prozradil mnohé „řeznické pikantérie“ ohledně výroby kvalitních domácích klobásek. Ale máme pro vás i další rady před nadcházejícím chladným obdobím. Jeden totiž nikdy neví, „jaká“ zima nás tento rok čeká.
Já nám VŠEM ale přeji, aby byla poklidná a radostná. V dnešních časech je to velká výzva. Tak se všichni radujme, co to půjde!

Monika Šestinová

NÁVŠTĚVA
■ CHALOUPKA JAKO Z POHÁDKY: Becirk, neobyčejně obyčejná a výjimečná chalupa, která je hrdá na svůj věk a je jako kvalitní víno – čím starší, tím krásnější.

PROJEKTY
■ TAŠKA A STOJAN NA DŘEVO: Můžete si koupit drahý designový koš nebo si vyrobit tašku ze staršího koberečku.

TÉMA
■ INSTALACE KAMEN: Je pravý čas se zajímat i o alternativní zdroje vytápění. Jedním z nich jsou například krbová kamna.
■ JAK SI PŘIPRAVIT DŘEVO?: Nařezat, naštípat a uložit. Ten, kdo neplánuje kupovat na topení v krbu hotové naštípané dřevo, si ho může sám připravit.

ZAHRADA
■ SEZONA V ZAHRADĚ: Dny se zkracují a čekají nás první mrazivé noci. V okrasné zahradě však nyní neplatí jen zimní ochranná opatření, protože podzim je zároveň stále vhodným obdobím pro výsadbu stromů a keříků.
■ VYPĚSTUJTE SI CHUTNÉ HOUBY: Pokud nechcete každý rok vyčkávat na okamžik, kdy houby začnou v lese růst, vypěstujte si je doma.

TESTUJEME
■ ODLAMOVACÍ NOŽE: Nože s odlamovací čepelí dělají precizní a čisté řezy. Polovina testovaných modelů ale vykazovala bezpečnostní nedostatky.

RECEPTY
■ JAK VYROBIT CHUTNÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY: Vyrobit chutnou klobásu je malé umění. Nejde jen o správnou a vyváženou chuť jednotlivých ingrediencí, ale i o samotný poctivý proces jejich výroby.

PŘÍLOHA
■ PRAKTIČTÍ POMOCNÍCI DO DÍLNY: Pracovní stoly, organizéry či úložné boxy na nářadí jsou alfou a omegou každé dílny.