tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz

HOME_2014_03_350px

Objednat tohle číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Mluvil jsem nedávno s jedním architektem o zajímavém fenoménu – mnozí mladí absolventi vysokých škol architektonického zaměření mění ambice stát se dalším Corbusierem, Gehrym, Hadid nebo Pleskotem za ambici – stát se skvělým úředníkem. Nemám na mysli dobře placenou židli v Bruselu s koupelnou ve Štrasburku, ale tvrdou stoličku na obecných úřadech v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Jasně, částečně za to může krize ve stavebnictví a s tím související nedostatek práce, mnohem častěji v tom však mladí architekti spatřují poslání. Veřejný prostor přestává být sprostým slovem, kultivace stavebního umění postupuje. A to je dobře.
Na druhé straně se ani nelze mladým „Ing. arch.“ divit. Objevili totiž, že sedět na úřadě menší obce dává možnost ovlivňovat podobu mnohem větších celků, než o které by při vlastní tvorbě vůbec zavadili. Obor urbanismus se už nezaměňuje se socialistickým plánováním a ani urbanisté už nejsou ti méně talentovaní kolegové, kterým to jde lépe s barvičkami než s pravítkem.
A proč to tahám do časopisu o bydlení? Nedávno jsem na jednom stavebním úřadě potkal právě takovou absolventku. Plnou elánu, odhodlání a vnitřního přesvědčení proměnit „vesničku naší, střediskovou“ nejméně v Kodaň. Což o to, cíle ušlechtilé, jen z přístavby rodinného domu nepřekračující 12 m2 podlažní plochy se stal dramatický souboj o podobu současné vesnice. Špatně bylo úplně vše – od hmoty domu, přes materiál, sklon střechy až po diskusi, kterak nová fasáda naruší duševní klid místních podroušených folkloristů při každoroční oslavě Posvícení… Tak jsem jí řekl, zda by si to nechtěla navrhnout sama…. …Chtěla.
Líbí se mi důraz na veřejný prostor, protože dům je přece jen něco, co se, ač stojí na soukromém pozemku, na mnoho let podepíše na tváři své čtvrti. Líbí se mi, že se zvyšuje odbornost našich úředníků. Ale odmítám militantní názory, požadující unifikaci architektury. Naivně věřím, že kvalita – architektonická, stavební i ta estetická, nakonec zvítězí.
Jen doufám, že se tak stane dřív, než si budeme i architektonické návrhy kupovat v hobbymarketu se 40% slevou. Pak totiž hlásím přestup do druhého tábora.

Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

Bydlení
■ Malý zázrak
■ Snídaně pro oči
■ Tajemství fousatého mužíčka
■ Návrat moderny
■ Praktická tělem i duší
■ Dům prověřený časem
■ Radost procházet
■ Interiér plný světla
■ Levou zadní
■ Chladivý dotek
Stavba
■ Montovaný dům? Proč ne, dobrá volba!
■ Kontrola střechy po zimě
■ Nohy v teple
■ Jak postavit kvalitní zeď z pórobetonu?
Zahrada
■ 10 nejkrásnějších květů brzkého jara
■ Zahrada v dubnu
■ Pro dokonalý trávník
■ Rychlokurz sekání s traktorem
■ Zahrada jako investice
■ Vodní ráj na zahradě