tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
ASBcz_2014_01_350pxObjednat toto číslo               Předplatné               Archiv vydání               E-verze časopisů

První letošní číslo jsme věnovali nejen problematice výstavby administrativních budov, ale i výstavbě ve městě vůbec. A nové kanceláře ovlivňují podobu města více, než by se mohlo na první pohled zdát. Jak píše Jan Tesař ve své analýze trhu, růst budov určených administrativě a současný pokles ekonomiky, a tedy úbytek nájemců, způsobuje i přesun firem z center měst na jejich okraj. A to vede k opouštění budov, které, jak se shodují respondenti i v naší anketě, bude třeba překonvertovat k jiným účelům – ať už rezidenčním, nebo maloobchodním. Může to být na škodu?
Této problematiky se dotýká i hutný článek architekta Jakuba Filipa Nováka o suburbanizaci, kompaktním městu, jeho základech a jeho budoucnosti. Jeho text dokládá, že situace je “čím dál méně příznivá pro kompaktní město s docházkovými vzdálenostmi, bydlením kombinovaným se službami a obchody, humánními měřítky a sevřenými veřejnými prostranstvími, kde je živo.” A že “Stavební zákon, správní řád i judikatura jako by jednohlasně křičely: nesdružujte se, stavte na polích daleko od sebe, hlavně žádná interakce, všichni rozchod!“ Řešení však autor nevidí v přísnější legislativě, ale paradoxně v uvolnění přemrštěných vlastnických práv, která brání zahušťování měst.
Než se situace změní, je možné život v nich zlepšovat i malými zásahy do veřejného prostoru. A o ten se nebojím, zvláště když je mezi námi dostatek aktivních lidí s dobrými nápady. Třeba ti, kteří se zúčastnili prvního Pražského vývaru – akce inspirované Detroit Soup – kde návštěvníci během ochutnávky polévek sami vybrali jeden ze čtyř prezentovaných projektů, který má zlepšit město, a jeho autorky si pak na jeho realizaci odnesly vybrané vstupné.

 

Kateřina Kotalová

 

 

 

 

Architektura
■ Kompaktní město: Je neudržitelným fenoménem?
■ Florentinum: Největší v Česku
■ Saint-Etienne, Francie: Úřednické město ve městě
■ Interiér a zeleň: Vertikální zahrady v kanceláři
■ Kreativní kancelář: Intimita v open space
■ Design nábytku: Na počátku byla židle
Stavebnictví
■ Tradiční materiály: Kongresový sál vpletený do dřeva
■ Sklo, lehké fasády: Prosvětlená škola s tepelnou pohodou
■ Aktuality

Byznys
■ Kancelářský trh: V kancelářích začalo být těsno
■ Anketa: Prázdné kanceláře?
■ Reality a investice
■ Byznys příběh: Vyplňujeme díry na trhu