tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Úmorná vedra nás provázejí již několik týdnů a dle předpovědí počasí to nevypadá, že by se mělo byť jen o pár stupňů ochladit. Vysoké teploty a dusno, které vzniká na asfaltem vylitých ulicích, se samozřejmě podepisují i na nás samotných. Těžký vzduch a horko má nemalý vliv na naše soustředění, pozornost, ale i produktivitu v práci či doma. Bohužel ne každý má tu možnost si v práci vzít dlouhé volno a na několik týdnů či měsíců zmizet někam na polosamotu či samotu u lesa, k jezeru nebo rybníku, kde je ovzduší a klima nepochybně značně obyvatelnější. Většina z nás je odsouzena k práci ve městě, k pohybu po chodnících, nad kterými se tetelí nesnesitelně horký vzduch, a k sezení v kancelářích, kterým ani sebevětší počet otevřených oken nepomáhá k lepšímu ovzduší…
Právě tento fakt s sebou přinesl spoustu změn, spoustu techniky, bez které si naše životy už téměř nedokážeme představit – například příští rok to bude již osmdesát let, kdy byla vynalezena a zavedena klimatizace do automobilů. Byl to prvek, který na náš trh vstoupil přibližně před 25 lety a ještě před několika lety byl vnímán jako luxus pro vyvolené. Věděli jste ale, že v současné době je automobil bez klimatizace téměř neprodejný? Je to luxus, na který jsme si zvykli. Málokdo si asi zvládne svůj den představit jinak, než jako pohyb z vychlazeného auta do vychlazené kanceláře. Když totiž okna nestačí – což je realita veder několika posledních let – přichází ke slovu právě technika, která se o příjemné vnitřní prostředí postará.
A právě technologiím, které se týkají větrání, klimatizací a chlazení, je věnováno toto číslo. Takže, prosím, posaďte se a užijte si čtení, jak nám tento technologický výdobytek může usnadnit život, zda je opravdu plný škodlivých mikroorganismů, či například zda nám s teplotou vnitřního prostředí budov může pomoci větší množství rostlin v interiéru.
Krásné léto!

Eliška Hřebenářová

 

 

Novinky

Realizace
■ Dřevěná stavba roku 2018

Rozhovor
■ Mateiciuc: V našem odpadním potrubí žijí raci

Speciál: Větrání, klimatizace a chlazení
■ Mikrobiální mikroklima budov
■ Case study Whisper Air
■ Ochrana proti rosení panelů
■ Provoz nemocnice v Břeclavi je od února energeticky úspornější

Vytápění
■ Modernizace CZT Přeštice
■ Nařízení pro elektrické radiátory

Vnitřní prostředí
■ Efekt interiérové, rostlinami porostlé stěny na teplotu v místnosti

Trvalá udržitelnost
■ Změna klimatu a IPCC scénáře z hlediska potřeby tepla a chladu
■ Řešení pro Prahu: záchytná parkoviště a investice do dopravy
■ Optimální využití dešťové vody aneb jak ušetřit na vodném a stočeném
■ Nezbytnost provedení stavebně technického průzkumu na zjištění výskytu azbestu

Energie
■ Akumulační schopnost ŽB stěny s aktivní tepelnou ochranou, část II.

Firmy informují
■ Geberit: Svěží vzduch ve Vaší koupelně
■ Kludi: Kreativní a moderní design koupelny
■ Rehau: Instalační box: maximální zisk s minimálním rizikem reklamace