tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Jaký byl rok 2017 ve stavebnictví? A jaký bude rok 2018?

Chtělo by se říci, že úspěšný. Podle u nás velmi oblíbených studií společnosti CEEC Research třeba objem projektových prací podle ředitelů projektových kanceláří letos výrazně poroste, a to v průměru až o 8,0 procenta. Tržby se pak v tomto období zvýší o dalších 7,3 procenta.
Vysoké tempo chytil náš obor již v prvním kvartálu 2017. Od ledna do března 2017 bylo ukončeno a zadáno dodavatelům celkem 2 904 výběrových řízení v hodnotě 95,2 miliardy korun, což představuje nejvyšší počet zadaných zakázek za srovnatelné období za poslední tři roky a dvouleté maximum jejich objemu.
Ruku v ruce přitom jdou soukromé a veřejné zakázky. U těch veřejných ale výrazně převýšil objem již realizovaných nad připravovanými, což nevěští pro rok 2018 nic dobrého. Za prvních šest měsíců roku 2017 bylo konkrétním dodavatelům zadáno 12 087 veřejných zakázek v celkové hodnotě 142,7 miliardy korun, což představuje tříleté maximum počtu ukončených soutěží v první polovině roku. Přesně opačná je situace u nově vypsaných výběrových řízení, kde se obě sledovaná kritéria pohybují na nejnižší úrovni za poslední tři roky.
I proto jsou v dlouhodobém horizontu predikce – v tomto případě projektových kanceláří – opatrnější a růst by podle nich měl v roce 2018 zpomalit na hodnotu 5,1 procenta. V příštím roce také polovina projekčních firem plánuje navýšit ceny prací v průměru o 10 procent. Což samozřejmě zvedne cenu zakázek. Ve spojení s očekávaným zvýšením cen stavebních materiálů ještě v letošním roce (v roce 2018 očekává zdražení až 80 procent firem) z důvodu nárůstu vstupních nákladů výrobců a vzrůstající inflace tak lze v příštím roce očekávat pozastavení růstu, či možná i případný útlum. Pokud si uvědomíme, že třeba bytová výstavba ve velkých městech daleko zaostává za poptávkou, zdá se, že rok 2018 nebude pro stavebnictví vůbec příjemný: méně zakázek pro stavaře, zvýšení cen pro zadavatele a oboje dohromady (neukojený hlad po bytech a růst cen) pro zákazníka.
Vyplatí se proto být opatrný a nezapomenout na dostatečný finanční polštář pro časy méně růžové. I když přílišná opatrnost zase povede k méně investicím a jsme zase na začátku… Takže co?
Takže si užijte hezkých Vánoc po úspěšném roce. A společně si slibme, že příští rok nezblbneme. Ať se vám daří!

Matej Šišolák

 

 

Novinky

Analýza
■ Stavební materiály neopisují křivku stavební výroby

Realizace
■ Architektonické zlato

Tepelné izolace
■ Provádění kontaktních zateplovacích systémů
■ Ultratenká tepelná izolace
■ Protipožární aspekt zateplení fasád
■ Dřevovláknitá izolace proti přehřátí podkroví
■ Rozdíl v kotvení ETICS EPS a MW

■ Tepelná izolace proti přehřívání podkroví
■ Vnější omítka tepelněizolační
■ Rychlá a efektivní výroba izolačních skel

Hydroizolace
■ Izolační a zesilující podložka pro vytvoření zabudované hydroizolace
■ Vytvoření nosného podkladu pod obklad a dlažbu nenasákavou tepelněizolační deskou

Beton
■ Rekonstrukce teras bytového domu
■ Bednění a lešení od jednoho dodavatele na nejvyšším mrakodrapu v Evropě

■ Diagnostika a příčiny delaminace pancéřových podlah

Konstrukce a prvky
■ Samolepicí okenní pásky
■ Akustické chladicí stropy
■ Větrací pásy odvádějí vlhkost z oblasti hřebene

Rekonstrukce
■ Při odstraňování azbestových materiálů je potřeba chránit sebe a své okolí

Akademie
■ Bezpečné zemní práce ve svahu