tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
RS_2014_03_350pxObjednat toto číslo             PŘEDPLATNÉ             Archiv vydání             E-verze časopisů

V kultovní knížce Stopařův průvodce po galaxii sestrojili hypervýkonný počítač, který měl najít odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec. Počítač dostal jméno Hlubina myšlení a pracoval milión let, aby nakonec nadšeným davům dávných prapotomků původních zadavatelů oznámil odpověď: „… 42.“
A užaslým přihlížejícím to přineslo leda zklamání – tak nějak to vypadalo na Silvestra v roce 2000, kdy navzdory proklamované hrozbě jménem Y2K minutu po půlnoci… nic. Jenže v případě Stopařova průvodce se jednalo o naprosto zásadní otázku, čili zklamání bylo úměrné jejímu významu. À propos – otázka se ukázala jako kámen úrazu. A vyšší mimozemské inteligence se následně rozhodli sestrojit ještě lepší počítač, který by našel správné znění otázky, jejíž odpověď už znali.
Tento malý exkurz do dějin světové sci-fi literatury na tomto nevhodném místě lze omluvit pouze číslem, které jste možná přehlídli na obálce zářijového vydání časopisu Realizace staveb. Držíte v ruce dvaačtyřicáté vydání našeho titulu. Za tu dobu si prošel proměnou – ve formátu, rozsahu, periodicitě, o složení redakce nemluvě. Už 9 let v něm hledáme odpovědi na základní otázky našeho stavebnictví. Mapujeme jeho současnost, komentujeme minulost, ale navzdory zkušenostem nedokážeme ani v nejmenším odhadnout jeho budoucnost. Záznamy o jeho kondici jsou podezřelé víc, než výkyvy v biologickém pasu Romana Kreuzigera. Něco naznačí nadcházející FOR ARCH, zatím letí zprávy o tom, že by měl být nabitější než kdy v minulosti. A – navzdory opatrným prohlášením předních ekonomů – s určitým optimismem lze hledět i na strukturu a objemy eurofondů na nadcházející cyklus, které by mohly (a měly!) vážněji rozhýbat stojaté vody domácího stavebního průmyslu. Jen je umět správně využít.
Takže pokud hledáte věčnou pravdu, v našem 42. čísle ji určitě nenajdete. Nicméně 56 stran zajímavého čtení by mohlo alespoň na čas ukojit vaši zvědavost.
Tak příjemné čtení a třeba se stavte na FOR ARCHu u nás na stánku.

Matej Šišolák

P. S.: 6 × 7 = …

 

Aktuality

Stavební trh
■ Mříž ze skleněných vláken zvyšuje životnost materiálu podlah

Realizace
■ Střecha pro nové sídliště

Šikmé střechy
■ Přehled trhu krytiny pro šikmou střechu
■ Návrhy tvarů a skladby pro střešní konstrukce
■ Inovativní systém odvětrání šikmé střechy z keramické krytiny
■ Instalace okapového systému z pozinkovaného plechu
■ Montáž opláštění střešního okna
■ Souprava na odvětrání kanalizačního potrubí

■ Systém zateplení nad krokvemi
■ Zateplení obytného podkroví – izolace mezi krokvemi a pod krokvemi
■ Střešní okno nebo vikýř?

Ploché střechy
■ Přehled trhu hydroizolačních fólií
■ Extenzivní vegetační střecha
■ Lepení tepelněizolačních desek na bázi EPS na asfaltovou krytinu ploché střechy PUR lepidlem
■ Montovaný stropní systém

Konstrukce a prvky
■ Pokládka lité podlahy s využitím cementového litého potěru

Akademie
■ Bezpečná montáž kovových konstrukcí