tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Návod na použití rodinného domu

Spousta z nás touží po bydlení v rodinném domě. A někteří z nás si toto přání již splnili. Obývat rodinný dům ale není jen tak – pokud pocházíte z paneláku, vaše sny o „domové“ idyle mohou brzy po přestěhování narazit na tvrdou realitu. Zejména pokud jste se nastěhovali na venkov nebo do některého z příměstských sídel. Zde pár upozornění, co vás v takovém případě čeká.
1. Sousedy máte, na rozdíl od paneláku, obvykle jen dva. A dojít si ke komukoli dalšímu pro hladkou mouku znamená kratší procházku. Rozhodně se nevyplatí jít jen v županu.
2. Když vám zateče střecha, nelze se škodolibě posmívat sousedům v nejvyšším patře.
3. Vadilo vám v paneláku, že sousedovic synáček denně trénuje na housle? Zde se hraje na cirkulárku a na sekačku. Bez výjimky.
4. A když chcete večer přetáhnout večerku popíjením na zahradě, dva naštvaní sousedi dokážou být stejně nepříjemní jako půl patra v paneláku.
5. „Společenství vlastníků“ je sice zpravidla jen dvojčlenné (manžel a manželka), domluvit se, do čeho vrazit peníze z fondu oprav, ale není o nic jednodušší než odhlasovat opravu zábradlí v baráku se 130 byty.
6. Mít vlastní zahradu je skvělé. Krtci, komáři, brouci, žížaly, žáby… jsou nepříjemní, ale jsou tam doma. To vy jste je přišli vyhladit jako kolonisté indiány.
7. Výhled do pole je romantika sama o sobě. Ale uvědomte si, že kombajn práší, traktor stříká bláto. A vaše jemné prádlo na zahradním sušáku často připomíná výsledek zápasu bílé košile s porcí boloňských špaget.
8. Je fajn, že máte super kolo s odpružením obou vidlic a reflexní elastický cyklodres věrně kopírující vaši za kancelářským stolem vypracovanou muskulaturu. Když na něm zajedete pro noviny, stejně budete vypadat jako debil.
9. Zahradní trpaslík a sádrové zoo je kýč. Pořád.
10. Vaše garáž není nikdy dost velká na to, aby se do ní vešly dvě auta, zmíněná sekačka, kajak a lyže pro celou rodinu. Tak na vašem golfovém trávníku přibude zahradní domeček. A kůlnička. A přístřešek pro auto.

Pokud se nám nepovedlo nabourat vaše idylické představy, jste opravdu hodni přestěhování. Vždyť stejně z nás měšťáků mluví jenom slepá závist. 🙂
Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Bydlení
■ Příroda s novou tváří
■ Ptačí budka
■ Když jde učení jako po másle
■ Jeho útočiště
■ Jako v pohádce
■ Vše po ruce
■ Dům na svahu
■ Nedbalá elegance
■ Vzpomínka na léto
■ Domov mladého sportovce
■ Jak naložit s úrodou?
■ Nádech industriálna

Stavba
■ V plotě
■ Klasika v moderním kabátu
■ Brány nejen na dálkové ovládání

■ Co dokáže krb
■ Na terase i za špatného počasí

Zahrada
■ Září v zahradě
■ Vřesoviště, které pohladí po duši
■ Podzimní úklid
■ Trochu světla na zahradu