tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2016_09_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Bez medaile

Přiznám se – miluji olympiádu. Hltám ji úplně celou. Koukám na sporty, o nichž čtyři roky nemám vůbec ponětí, že existují. I díky tomu zapomenu vše, co jsem se naučil u televize při té předchozí a znovu se snažím vstřebat všechny ty rozdíly mezi skeetem a trapem (no, dámy a pánové tam brokovnicí pálí na růžové „holuby“), fascinovaně počítám salta skokanů do vody, abych dokázal ocenit čtyřobrat schylmo s půlobratem vzad a proč je to lepší než trojité salto skrčmo se dvěma vruty (nakonec ten lepší skok poznám stejně jen podle toho, komu to méně šplouchne). A opět se po letech snažím pochopit, jaký je rozdíl mezi šavlí, kordem a fleretem a proč nestačí soupeře píchnout, abyste vyhráli. A pokud se mi zdá, že některým sportům opravdu rozumím, tak ty pro jistotu změní pravidla (třeba házená či ping-pong).
Pak mne ještě fascinují televizní experti. Ti jsou několika typů, nejčastěji ale ve studiu mluví tři. Prvnímu říkám „fanda“ – poznáte ho podle toho, že si téměř se všemi závodníky z disciplíny tyká. Cizí sportovce oslovuje zásadně křestními jmény a všem hrozně moc fandí. Ten druhý všechny nemilosrdně kritizuje a neustále mluví o tom, že kdysi bylo líp a atletika/gymnastika/kuličky nejsou, co bývaly. To je „zatrpklík“. Třetí je „teoretik“ – ve svém sportu se vyzná jako málokdo a stejně málo mu i laik u obrazovky porozumí.
Nejradši ze všeho mám ale olympiádu kvůli příběhům. Je to otevřená kniha pohádek. O 41leté gymnastce, která prohání o čtvrtstoletí mladší soupeřky, či o 58letém vítězi parkúru, jenž se dočkal medaile až na sedmé olympiádě. O 12 Číňanech, kteří si to rozdali o vítězství ve stolním tenise v 11 různých národních dresech. O tragických zraněních a nešťastných prohrách. O zapomenutých teplácích. O životě. O nás.
Ptáte se, jakou to má souvislost s naším časopisem? Úplnou a žádnou. To jen abyste věděli, v jaké atmosféře jsme pro vás připravovali aktuální číslo HOME. Tři týdny jako v teráRIU. Tak snad jej shledáte stejně pestrým jako olympijský program. Pár skutečných expertů jsme „do studia“ rovněž pozvali a ty nejhezčí příběhy si vás snad najdou sami. Jen ty medaile budete muset oželet. Sportu zdar!

Matej Šišolák

 

 

Bydlení
■ Přivítejte školu stylovými doplňky
■ Pestře šedé podkroví
■ Mistrovství v pohupování
■ Vybarvené babí léto
■ Kdo visí s Warholem?
■ Dva mezonety, dva styly
■ Dokonalost má jméno sklo
■ Stodola s příběhem
■ Desatero přikázání pro úspěšnou rekonstrukci
■ S retro nádechem
■ Ovál pro sběratele umění
■ Úrodička, úroda… Ale jak na ni?

Stavba
■ V bezpečí vlastní garáže
■ Jak na beton – 7. díl

■ Krbová sezóna se blíží
■ Stěny: tvář interiéru

Zahrada
■ Stíny pozdního léta
■ Zahrada s pravidelnou kompozicí
■ Až se zima zeptá aneb podzimní úklid zahrady
■ Zelené přivítání

HOME_2016_09_s940

Home_2016_09_dvojstrana_01

Home_2016_09_dvojstrana_02

Home_2016_09_dvojstrana_03

Home_2016_09_dvojstrana_04

Home_2016_09_dvojstrana_05