tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2015_07_08_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Návod na použití léta

Tedy, ne že byste si jej neokázali užít i bez návodu. K sepsání stručného „manuálu na prožití léta“ mě inspirovaly dva zásadní momenty: tisková zpráva nejmenované PR agentury, která radí, jak se v létě vypořádat s nástrahami typu „skvrny od jahod na bílé sukni“ a pak návod na konzumaci slunečnicových semínek, objevený na sáčku téhož americké provenience: „Odsypte si do dlaně menší množství, třeba 7–12 ks dle velikosti dutiny ústní. Vložte do úst, umístěte všechny do jednoho lícního váčku. Oddělte jazykem jedno, přesuňte na druhou stranu. Kousnutím rozlomte slupku. Vyplivněte (slupku), polkněte (semínko). Opakujte.“
Takže jak na to?
1. Nestresujte se. Co na tom, že vám první dva týdny utekly a vy pořád trčíte v práci, jako my v redakci.
2. Nezáviďte. Pokud chcete před kolegy v práci předstírat, že jste dovolenou místo kopání nové latríny na chalupě po babičce strávili v resortu v režimu Ultra All Inclusive, omotejte si kolem zápěstí proužek papíru. Bílé místo vás rázem překvalifikuje na klienta ***** resortu.
3. Neriskujte. Vodu našich rybníků dozelena doopravdy nebarví podloží ze vzácných nerostů. Zelený povlak na těle pak není důsledkem nekvalitního opalovacího krému.
4. Nedejte na první dojem. Ne každý chlápek v přístavu oblečený v modrobíle pruhovaném triku je zkušený mořský vlk. Hlavně, když má na zádech jmenovku „Messi“.
5. Nečtěte noviny. Letní příliv vždy vyplaví ze dna české „společnosti“ mnoho bizarních stvůr, na něž se nám 10 měsíců v roce daří zapomenout… Zářijový odliv je naštěstí obvykle stáhne zpátky do hlubin.
6. Nerozčilujte se. Ani po dvou hodinách ve frontě před dálničním omezením. Přece byste nechtěli, aby silničáři v tak hezkém počasí trčeli doma! Kde myslíte, že bagristé berou ten skvělý bronzový odstín?
7. Nenakupujte. Logo LV na kabelce z tureckého tržiště je třeba překládat spíše jako „Letní výprodej“.
8. Nezblbněte. Letní láska (mladší a nezadaní) i letní „přátelství“ (ti ostatní) navázané ve frontě na bufet v rámci polopenze by měly skončit s koncem prázdnin.
9. Nechte děti být. Noste s sebou sluchátka.
10. Nedejte na návody. Léto i semínka louskejte podle vlastního uvážení.

Příjemné čtení.

Matej Šišolák

P.S. Bonusové pravidlo na přežití téměř všeho od Douglase Adamse: Nepropadejte panice!

 

 

Bydlení
■ Vzhůru!
■ Afrika na dosah
■ Osmdesátiletý dům na cestě do 21. století
■ Skrytý půvab všednosti
■ Moderní, industriální, útulný
■ Nekrásnější dětské pokoje
■ 7 ideálních materiálů do dětského pokoje
■ Nejdůležitější pokoj
■ Nenápadní ochránci
■ Pro radost malým, menším i nejmenším
■ Krocení hladu a špíny
■ Vítěz loňské hry na schovávanou
Stavba
■ Dům jako skládanka
■ Nedocenění ochránci vašeho domu
■ Vybíráte tepelné čerpadlo? Poradíme Vám!

Zahrada
■ Pod korunami stromů
■ Prvorepubliková kráska v bílých rukavičkách
■ Bohatá a zdravá úroda
■ Dejte zahradě ten správný tvar
■ Léto v zahradě
■ 7 detailů, které oživí zahradu
■ Rozkvetlá korunka