tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Malý velký dům

Možná, že si někteří z vás vzpomenou na scénu ze skvělé italské komedie Nástrahy velkoměsta: mladý venkovan si po příjezdu do metropole pronajal jednopokojový mikrobyt. „Je to tady samý kouteček“, glosoval zařízení bytu, které se různě vysouvalo, zasouvalo, schovávalo a pak zase objevovalo podle záhadného algoritmu ne úplně korespondujícího se životními potřebami mladíka.
Je až s podivem, že zatímco se naše populace obecně rozměrově rozšiřuje, statistiky realitních kanceláří potažmo developerů mluví o tom, že boom zažívají spíše menší byty či domky. V tomto čísle jsme se snažili kromě zajímavě řešeného minibytu zaostřit pohled i na malé domy. I když – co je malý dům, je otázka: zatímco třeba v Polsku se ten nejmenší vešel na pozemek o šířce 92 cm (kerethouse.com), u nás je pro někoho malý i dům s rozlohou 90 m2. Jasně, jiné jsou potřeby mladého páru a jiné devítičlenné rodiny, nicméně pohled do historie (vesnická stavení měla zpravidla 1 obývací pokoj s kuchyní + technické místnosti) i k některým vícečlenným rodinám u nás dává tušit, že pouhý prostor sám o sobě není automatickou zárukou na štěstí.
V tomto čísle se sešly malé domy, které mají – kromě „malosti“ ve svých rozměrech – společnou i invenci, s jakou byly vyřešeny. Dům s molem (na souši), obytná maringotka i vesmírná loď v Praze-Kyjích jsou příkladem různých pohledů na věc: od klasického, přes romantický až po naprosto originální a nenapodobitelný. Všechny svým obyvatelům nabízejí plnohodnotné bydlení bez zásadních kompromisů plně odpovídající jejich potřebám.
Z mnoha klišé zabývajících se otázkami velikosti (za všechny vybíráme alespoň: „v malém těle velká duše“ a „méně může být více“) tak podtrhněme to nejohranější ze všech: ne, v případě kvalit domu na velikosti opravdu nezáleží.
Tak příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Bydlení
■ Ve škatulce jako ze škatulky
■ Koupelna v novém hávu
■ Společně a vlastníma rukama
■ Severská atmosféra
■ Namícháno pastelově
■ Klady a zápory
■ Dům s molem
■ Dveře do budoucnosti
■ Z maštale do hi-tech apartmánu
■ Snadné a rychlé vaření
■ Na jiné planetě

Stavba
■ Přímá cesta k bungalovu
■ Stodola.at

■ S nebem nad hlavou
■ Stavíme bazén

Zahrada
■ Jarní budíček
■ Zdravá půda, zahradníkovo zlato
■ Jarní sestřih trávníku
■ Moderní bydlení dotvořené zelení