tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2016_03_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Všechno, co mám rád

…a věci, co mne štvou. Možná, že jste na to narazili taky. Populární webová stránka několika autorů, která vznikla snad v odpovědi na příliš mnoho lásky v našem okolí s názvem 1000vecicomnese***.cz Čtení je to bezpochyby zábavné, s mnoha příspěvky se plně ztotožňuji.
Nicméně, mám za to, že nenávidět je IN. Nenávidět je EASY. Mnohem těžší je mít něco/někoho rád a nestydět se za to. I když to vašim známým (potažmo i čtenářům) přijde trapné. Teď nemyslím bezobsažný LIKE na Facebooku, který je leckdy jen neupřímným přiznáním, že vám došla slovní zásoba anebo odvaha být sám sebou. Proto jsme se rozhodli zavést v HOME nepravidelnou rubriku, kde se budeme my a naši spolupracovníci vyznávat z lásky k věcem, které sice možná nejsou pro každého úplně nezbytné, ale my si život bez nich nedokážeme představit. A týkají se domácnosti jednoho každého z nás. Správný velitel by měl jít příkladem, proto začínám jako první. Nesmějte se. A nebo jo.
1 Moka kávovar Bialetti. Dobrý den, jmenuji se Matej a jsem závislý… na kafi. Piju espresso, v práci frenchpress, u maminky z džezvy. Šest, osm i víc denně. Ale nejhezčí je kafe z artdekové baletky, pardon bialettky (maďarsky kotygó).
2 Knihy se všitou záložkou. Kdyby se stavěl pomník pro tento neuvěřitelný vynález, který ocení zejména příznivci klasických tištěných knih, jako první zapaluji svíčku. Důležité zejména pro ty z nás, kdo v knížkách jinak zapomínají vzkazy, doklady, brýle, peníze, jízdenky a jiné provizorní „záložky“.
3 Papírový diář či zápisník Moleskine. Různé tvary, tloušťky, ale charakteristická vazba. Nicméně v poslední době se na moleskiny v mých soukromých preferencích dotahují české diáře Papelote.
4 Mentolové bonbóny v plechové krabičce. Jím je na kvanta. Naštěstí někdo na marketingových školeních poradil firmám, že je to dobrý dárek. Tak se nechávám uplácet. Ale bezostyšně se vyhýbám protislužbě. Každopádně se svěžím dechem.
5 USB klíč, flashdisk, klíčenka… U mě na stole byste jich našli asi 60, různých barev, kapacit, s logy i bez. S obsahem, s údajně ztraceným obsahem i bez. Člověka učí pokoře – když si vezmete, že vaše celoroční práce se vejde na kus plastu, z něhož 90 % je jen na ozdobu…
6 Papírové kapesníky. Je jedno, zda v boxu nebo v sáčku, až se vám na stole vysypou ty mentolky do kafe a to celý si omylem nalijete do zápisníku, něčím se ten binec uklidit musí. Každopádně nejméně 3 vrstvy, bez parfému. Ekologové nejspíš zapláčou, ale ty recyklované nejsou ono. Ty správné jsou tlusté, bílé, měkké… Jako ručník pro nos. Perský koberec pro obličej.
7 Tužka. Nejlépe černočerná. I s černou gumou. Kradu je v hotelích, omlouvám se, nicméně nejednou byla právě taková tužka důvod, proč jsem si ten konkrétní hotel vybral znova. I když jsou černé, skvěle se s nimi píšou veselé vzkazy.

A co vaše nezbytnosti?

Matej Šišolák

P.S. Ti, co mne znají opravdu dobře, tvrdí, že správně měl být na prvním místě smartphone a na druhém toaletní papír. Nebo možná i obráceně. Ale mají smůlu, editorial píšu já!

 

 

Bydlení
■ Útulný minimalismus se špetkou asijské exotiky
■ Jaro v interiéru
■ V hlavní roli dveře
■ Černý kvádr, bílé srdce
■ Vaše koupelna v roce 2016
■ Plný zrcadel
■ Návštěva ve fotoateliéru
■ Moderní majolika
■ Skandinávie v pražském činžáku
■ Malý rádce velkého i malého alergika
■ 15 statečných bojovníků s alergeny
Stavba
■ Dům nad jezerem
■ Moderní šikmá střecha
■ Dům „ze sáčku“
■ Sálavé panely – jiná filozofie vytápění
■ Jak na beton – 2. díl
Zahrada
■ Zahrada na netu
■ Zahrada v březnu
■ Malý kousek ráje
■ 12 způsobů, jak zazářit zahradou
■ Jak probudit trávu ze zimního spánku
■ Jako z katalogu

HOME_2016_03_s940