tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
ASBcz_2016_01_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

 

Angažovanost

S novým ročníkem ASB souvisí i odchod dvou lidí spojených s časopisem. Ing. arch. Plucha se už definitivně rozhodl pro důchod a na jeho místo nastoupil jeho mladší bratranec Ing. arch. Kamil, jehož příběhy můžete sledovat v komiksech Jakuba Bachoríka. Já naopak odcházím za mateřskými povinnostmi a to nejlepší ze světa architektury, stavebnictví a byznysu s nimi spojeného bude pro vás od příště vybírat Tereza Janišová.
V tomto jarním čísle se dočtete nejen o nových administrativních budovách, ale také o tom, kolik jich trh nabízí a jaká je po nich poptávka. Zatímco vloni jich přibylo 190 tisíc čtverečních metrů, letos se čeká nárůst kancelářských prostor minimální. Blíže se problematice trhu s kancelářskými nemovitostmi věnuje Jan Tesař. V Praze se však nacházejí i budovy neviditelné, jak o tom píše Martin Veselý.
Mnohem pozitivněji však vyznívá rozhovor s Jakobem Langem ze slavného dánského ateliéru BIG o inteligentním využívání klimatických a světelných podmínek v různých částech, a tedy šetrné výstavbě ve vztahu k prostředí a krajině. A také letošní Pritzkerova cena, která ukazuje, jak důležitou roli může architekt plnit ve společnosti. A že má cenu angažovat se ve společenských tématech, poukazovat na ně a hledat pro ně řešení. Že architekt může být morální autoritou.
Příjemné čtení.

Kateřina Kotalová

 

 

Architektura
■ Projekt: Kostel z duchovních prožitků
■ Rustonka, Praha – Karlín: Místo slavné továrny moderní kanceláře
■ Sídlo IT startupu Apiary: Přívětivý industriál
■ Brownfield v Jinonocích: Proměny Waltrovky
■ Kanceláře Enterprise na Pankráci: Křivky nad magistrálou
Stavebnictví
■ Showroom a sídlo firmy: Za zářící fasádou
■ Architektonické výzvy: (Ne)náročné fasády
■ Speciální konstrukce: Podlaha a podhled pro libereckou galerii
■ Modra – Harmónia, Slovensko: Z restaurace rodinný dům
■ Aktuality
Byznys
■ Anketa: Architekt a odpovědnost?
■ Reality a investice
■ Názory: (Ne)uvěřitelný příběh o (ne)existující budově
■ Průzkum: Ideální kanceláře?
■ Analýza: Kancelářský trh se letos zhoupne

ASBcz_2016_01_s940