tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
TZBcz_2015_02_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv starších čísel               E-verze časopisů

Není to tak dávno, co jsme spolu s kolegyní – dnes uznávanou odbornou autoritou v oblasti TZB – řešili poměrně závažný terminologický problém. Připravovali jsme knížku pro klienta a ztroskotali na poměrně banálním označení „klimatizace“.
Ukázalo se, že najít společnou řeč mezi zájmy velké firmy, která nabízí „klimatizaci“ svým koncovým zákazníkům, a definicí, která obstojí i v odborných kruzích, je poměrně obtížné. Nakonec jsme kompromis objevili, nicméně díky tomu jsme nad knížkou strávili mnohem více času, než jsme původně předpokládali.
Na druhé straně je snaha této společnosti pochopitelná. Doba, kdy se pod pojmem „klimatizace“ myslela bedna vystrčená skrze okno v amerických filmech, nebo – pro ty movitější – sípající chrlič kontaminovaného ledového vzduchu v automobilu dovezeném z německého bazaru, dávno minula. Přesto – koncoví zákazníci jen málokdy rozlišují mezi splitovou či multisplitovou jednotkou, už vůbec nemluvě o složitějších funkcích, které by měla klimatizační jednotka nabízet, aby mohla nést toto označení. Ještě pořád chtějí hlavně to, aby jim v létě nebylo vedro.
Žel, i kvůli tomu termín „klimatizace“ s sebou nese také negativní konotace. Mnohdy velmi sofistikované systémy větrání, čištění vzduchu či chlazení zejména v nových kancelářských budovách budí v hlavách budoucích uživatelů neoprávněnou hysterii: klimatizace = průvan za krkem a nemožnost otevřít okno.
Čtenáři tohoto časopisu vědí, že „klimatizace“ dokážou mnohem víc. Ještě se tak společně pokusit vnést pořádek nejen do mezioborových diskusí, ale zejména do hlav investorů a stavitelů moderních budov. Aby bylo už projednou jasno, že klimatizace není vlhký ručník přehozený přes stojací větrák.
Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

 

Aktuality

Realizace
■ Z chátrající budovy rentabilní objekt
■ Nové wellness centrum v jihotyrolském hotelu Sonnenburg
■ Kogenerační jednotka v Soběslavi

Speciál: Větrání, klimatizace a chlazení
■ Energetická certifikace systémů větrání a klimatizace v budovách
■ Jak větrat panelové domy?
■ Úsporné stropní systémy pro sálavé vytápění a chlazení
■ Co je třeba vědět o chladivech
■ Jaké jsou změny v energetické klasifikaci vzduchových filtrů?

Vnitřní prostředí
■ Vlivy nízkofrekvenčního vlnění na vnitřní klima budov

Energie
■ Re-commissioning v České republice I.

Měření a regulace
■ Nová generace měřicích přístrojů pro údržbu a servis chladicích zařízení

Zdravotnětechnické instalace a rozvody
■ Co přináší odstávka tepla na přípravu teplé vody v nočních hodinách?

Firmy informují