tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Češi se mění… Konečně!

Podle výzkumu iniciovaného společností VELUX stojí evropské státy léčba onemocnění dýchacího ústrojí až 82 miliard eur ročně. Na vzniku respiračních onemocnění se přitom nepodílí pouze zplodiny obsažené ve venkovním vzduchu – čím dále, tím více se poukazuje na jejich původce uvnitř budov. Právě v nich tráví moderní Evropané převážnou většinu svého času. Pokud jsou tyto nezdravé, je logické, že jejich obyvatelé jsou na tom stejně: z výzkumu Healthy Home Barometer 2016 (HHB) také vyplývá, že 82 % Evropanů žije v nevhodném prostředí, kde je zima a vlhko. V takových obydlích se zvyšuje o 50 % pravděpodobnost výskytu chorob, jako je kašel, rýma nebo chřipka.
Situace v České republice tomuto trendu odpovídá – jak v oblasti pobytu uvnitř budov, tak i pokud jde o nevyhovující vnitřní prostředí. Nejedná se přitom o sociálně vyloučené lokality a podobné extrémy, jak bychom si mohli myslet, nezdravými se „šmahem ruky“ staly i spousty budov podléhající modernímu trendu v boji proti energetickým ztrátám – bez ohledu na komplexní řešení budovy jako celku. Není divu, že nejvíce si tuto neblahou situaci – pobyt v nevětraných, špatně osvětlených a přetopených, či naopak příliš vlhkých interiérech, odnášejí naši nejmenší: školáci a studenti.
Češi si přitom situaci uvědomují. Podle HHB staví vnitřní klima (teplota a čerstvý vzduch) mezi prvních osm nejdůležitějších faktorů pro spokojenost Čechů s bydlením. Společenská poptávka tudíž existuje.
Argument o finanční náročnosti opatření pro zlepšení vnitřního prostředí není na místě. Jednak ve srovnání s náklady uvedenými v úvodu článku a jednak z důvodu, že technologie hlídající prostředí, v němž dominantně pobýváme, nemusí být drahé.
Navíc, když si Češi tato fakta začali uvědomovat a – na rozdíl od dob nedávno minulých – už nehledají pouze nejlevnější řešení. Podle průzkumu společnosti Honeywell (The Honeywell Home Heating Habits Report 2016) 59 % majitelů domů/bytů uvádí, že upřednostňuje rodinnou pohodu před náklady na vytápění domácnosti, a více než pětina (21 %) říká, že pokud má doma pohodlí, náklady je neznepokojují.
Což je základ, na němž lze stavět. Češi se třeba rychle naučili třídit odpad – proč by se nenaučili třídit budovy na zdravé a nezdravé?
Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Aktuality
Aktuality speciál: ISH Frankfurt 2017

Realizace
■ Hotel Victory Brno
■ Nové skleníky v Berlínské botanické zahradě

Speciál: Vnitřní prostředí
■ Akademie zdravého prostředí
■ Základní atributy kvality vnitřního prostředí a jak je řešit
■ Světlo v budovách – nevizuální vnímání světla
■ Moderní skleněné fasády: nechybí klimatizace a výroba elektřiny

■ Měření účinnosti distribuce tepla v objektu s podlahovým a stropním sálavým vytápěním
■ Nanovlákenná membrána do oken: řešení pro čistý vzduch v interiéru

Energie
■ Efektivita přípravy vody tepelným čerpadlem s FV systémem
■ Dojde k renesanci elektrického akumulačního vytápění?

Větrání, klimatizace, chlazení
■ Co přinesla Chillventa 2016

Měření a regulace
■ Zajištění efektivního provozu budov s měřicími přístroji testo
■ Řídicí systém pro regulaci dodávky tepelné energie FN Ostrava

Zdravotnětechnická zařízení a instalace
■ Postupujeme dobře proti Legionelle?
■ Stratifikační akumulační zásobníky teplé vody
■ Hygienické proplachování s novou řídicí jednotkou a senzorovou technologií

Facility management
■ Nový způsob rozúčtování ročních nákladů na vytápění a vodu