tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Září 1900

Nejen důležité výročí, ale i jedno zářijové letos oslavuje Muzeum hlavního města Prahy sídlící na Florenci. Muzeum založené v roce 1881 letos slaví 135 let od otevření expozic v tzv. kavárenském pavilonu veřejnosti. Největšími lákadly pro návštěvníky byly v době otevření obrazy Karla Škréty, Václava Reinera, drobnější práce Josefa Mánesa, ale například i skici sochaře Josefa Václava Myslbeka. Samotný pavilon už na Florenci bohužel nenajdeme – v roce 1974 musel ustoupit stavbě magistrály.

Založení a otevření muzea ovšem není důvodem, proč lze budovu spojit s měsícem září. K původnímu kavárenskému pavilonu byl totiž v letech 1896–1898 přistavěn objekt nyní známý jako Hlavní budova muzea. Ikonická, novorenesanční budova dle návrhu architekta Antonína Balšánka nyní stojí jen kousek od výstupů ze stanice metra Florenc. Z hlavního průčelí vystupující rizalit završený tympanonem a reliéfem s názvem „Historie, věda, umění a řemesla tvoří slávu naší minulosti“ je dobře viditelný z dálky a vytváří tak nezaměnitelný orientační bod. A právě tento objekt byl veřejnosti zpřístupněn 27. září 1900.

Drobnou zajímavostí je, že na vrcholu tympanonu stojící socha z roku 1896 není původní – jedná se o kopii vytvořenou v roce 1985 podle zmenšeného modelu nalezeného v pozůstalosti Ladislava Šalouna. Originál byl roku 1945 sestřelen německým tankem.

Hlavní budova muzea ovšem může letos oslavit ještě jedno menší výročí, a to 60 let od prohlášení kulturní památkou. A co takové prohlášení budovy kulturní památkou či umístění v památkové zóně nebo rezervaci znamená pro úpravy střešní konstrukce, se můžete dozvědět právě v tomto čísle.

Eliška Hřebenářová

 

 

Realizace
■ První realizace zdravé omítky v České republice

Profil
■ BASF – tvoříme svět chemie

Téma: Střešní konstrukce
■ Jak se vyvarovat chyb při pokládce betonové střešní krytiny
■ Jednoduchý a účinný nadkrokevní systém
■ Krovy: jaké nebezpečí jim hrozí a jak je chránit
■ Plochá střecha – jak se to nedělá aneb čeho se vyvarovat

■ Zhotovení zelené střechy
■ Barevných střech přibývá, tradice se drží na venkově
■ Střešní tašky pro památkově chráněné objekty

Beton
■ Plochá střecha: Jak na spádovou vrstvu
■ Tvarované bednění na míru vytváří strhující, zaoblené konstrukce

Konstrukce a prvky
■ Obklady a dlažby: Jak správně nalepit mozaiku?

Test
■ Kotoučové pily

Bezpečnost
■ Bezpečná montáž a demontáž lešení

Firmy informují
■ Řešení pro masivní střechy
■ Tepelná izolace vhodná i pro letní měsíce
■ Výrobky vyznamenané cenou „Red Dot“