tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
RS_2014_04_350pxObjednat toto číslo             PŘEDPLATNÉ             Archiv vydání             E-verze časopisů

Další stavební sezona je za námi. Ještě jsme neměli možnost vidět její komplexní vyhodnocení, ale dá se říci, že měla všechny předpoklady být po dlouhých letech tou úspěšnější. Počasí stavbařům přálo téměř celoročně – po zimě mizerné pro lyžaře, ale skvělé pro stavbaře, nás čekalo průměrné jaro i léto následované nezvykle teplým podzimem, který skýtá její další možné prodloužení.
Na druhé straně se ještě pořád projevuje útlum z let minulých – investiční odvahu velkých i malých investorů brzdí nepřipravenost toho největšího – státu. Absence kontinuální investiční politiky na místech nejvyšších je znát. Je smutné, že stát – v případě stavebnictví nejmarkantněji zastoupený ministerstvem dopravy – není připraven. Setrvačnost dobíhajících zakázek, která v mnoha případech zachránila největší hráče stavebního byznysu před krachem, mělo už dávno vystřídat plánování a příprava nových. Nemyslím si, že ministerstvo musí úkolovat přímo Delfskou věštírnu, aby dokázalo odhadnout vývoj na trhu a připravit několik variant svých investic. Mít něco v záloze není na škodu – navíc když víte, že nestíháte vyčerpat přidělené evropské fondy. Nakonec se není nutné obávat ani toho, že by „šuplíkový“ projekt kdovíjak ztratil na hodnotě – vždyť třeba hlavní město pořád ignoruje vývoj a maluje svojí tranzitní budoucnost podle sci-fi z 60. let.
Ve dnech, když se vám dostává do ruky poslední letošní výtisk Realizací staveb, by už mělo být jasné, zda se zatím největší pražskou investici 21. století – tunel Blanka – povedlo uvést do provozu. Po novém Trojském mostě se už jezdí. Jeďte se na ně podívat, je to kus poctivé stavařiny. Dokonce špičkové. Bohužel, z různých důvodů, taky za „špičkovou“ cenu…
Do roku 2015 si budeme přát, aby takových „kousků“ přibylo ještě víc a to po celé republice. Stavět jako v Praze, ve lhůtě jako v (dosaďte dle vlastních dobrých zkušeností) a za cenu jako… třeba v Německu.

Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Aktuality

Profil
■ URSA: 20 let na trhu tepelných izolací

Realizace
■ Realizace technologie barevných betonů
■ Disperzní lepidlo pod luxusními tkanými axminsterskými koberci z Velké Británie
■ Výstavba výškového komplexu Spire ve Varšavě

Hydroizolace
■ Hydroizolační krém na ochranu před vzlínající vlhkostí
■ Lepicí a utěsňovací systém na balkony a lodžie
■ Realizace vodonepropustných betonových konstrukcí, tzv. „bílé vany“

Akustické a tepelné izolace
■ Realizace akustické a tepelné izolace lehké podlahy

■ Zateplení stropu suterénu
■ Izolace těžké plovoucí podlahy
■ Izolace pro ploché střechy a spádový střešní systém
■ Zateplení s využitím vnějšího tepelněizolačního kompozitního systému

Konstrukce a prvky
■ Plovoucí podlaha z cementotřískových desek
■ Venkovní stavebnicové zábradlí

Renovace a opravy
■ Vytvoření rovného podkladu
■ Vyrovnávající vrstva bezprostředně svázaná s podkladem
■ Lepení obkladů univerzálním lepidlem

Akademie
■ Bezpečné svářečské práce na staveništi