tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
RS_2015_02_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Technologický pokrok nezastavíš. Téměř každý měsíc jsme konfrontováni s nabídkou firem, které zase posunuly vývoj ve stavebnictví o kus dál. Mantrou pokroku je stavět rychleji, efektivněji a… dráže. Výrobcům se nelze divit – investice do vývoje se musí vrátit. A jen málokterý z výrobců je ochoten čekat, až se mu tyto prostředky vrátí v obratu.
Proto jsem se nedávno nevěřícně díval na informace jednoho výrobce, který oznámil, že jeho novinka stavbu zlevní. A to nikoli v celkových nákladech či v úsporách při jejím užívání, ale přímo produkt jako takový. Navíc beze ztráty nároků na kvalitu stavby. Blesk z čistého nebe!
Nezbývá než těmto výrobcům fandit. Bohužel, nové technologie velmi často narážejí na odpor tam, kde bychom to čekali nejméně – u realizačních firem. Každá novinka vyžaduje obvykle zaškolení a další čas, který strávíte vy, milí čtenáři Realizací staveb, nikoli na stavbě, ale v kanceláři či školicím středisku. A to je znovu investice – nejen výrobce, ale i vaše. Nelze se divit, že získat si vás pro nové materiály a technologie není jednoduché. Koneckonců – vám to až takový efekt nepřinese. Nejméně do doby, než se novinka stane standardem a tam se vyplatí být připravený. Ale schopnost odhadnout, kdy ten čas nastal, je spíše výjimečná než běžná. Ten, kdo jí disponuje, obvykle nemá problém s vlastní existencí ani nedostatkem zakázek.
My vám na stránkách našeho časopisu přinášíme právě tyto novinky. A pomocí obrázkových návodů se vám snažíme zprostředkovat informaci, jak je co nejrychleji a správně zvládnout. Vaše ohlasy nám napovídají, že je to správná cesta. Budeme rádi, pokud nám i vy sami dáte vědět, co vás zajímá a kde vás tlačí bota. Snažíme se tvořit most mezi výrobci a realizátory. Zatím se nám to daří, jen je namístě připomenout, že po našem mostě je možné, ba přímo žádoucí, jezdit obousměrně.
Tak se ozvěte. Příjemné čtení.

Matej Šišolák

 

 

Aktuality

Profil
■ Sepos: Kvalitní produkty a špičkový servis

Realizace
■ Nová škola ve Vídni

Beton
■ Cementové potěry
■ Beton s rozptýlenou výztuží

Fasády
■ Kreativní techniky se silikonovou dekorativní omítkou
■ Hliněné omítky pro zdravé bydlení
■ Zateplení s povrchovou úpravou s cihlovými pásky

Tepelné izolace
■ Zateplení pomocí desky pro vnitřní zateplení
■ Kontaktní zateplení deskami z minerální vlny
■ Rekonstrukce národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice
■ Ochrana střešní konstrukce proti přehřívání

Výplně otvorů
■ Prefabrikované ostění a nadpraží významně zrychlí zateplovací práce
■ Kvalitní utěsnění připojovací spáry při instalaci oken

Konstrukce a prvky
■ Stahovací půdní schody

Akademie
■ Bezpečná pokládka podlah