tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2016_10_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Příliš mnoho čudlíků

Tak schválně, kolik programů na pračce používáte? Zeptáte-li se ve vašem okolí, nejčastější odpověď bude 2–3. Známá skutečnost, řeknete si, nicméně to, co je obecně známé, neznamená, že to musí vědět všichni. Výrobce se navíc nemůže rozhodovat podle selského rozumu, ale podle sofistikovanějších, prokazatelných a kvantifikovatelných dat. Tudíž zadá drahý průzkum, jehož výsledky směřují ke zjednodušení praní/vaření/žehlení/ohřívání. Což je přesný opak předchozích trendů, které směřovaly naopak ke specializaci: možná, že máte taky doma pračku, která umožňuje vyprat všechny druhy prádla seřazené speciálně podle typu látky, barvy, konfekční velikosti, roku výroby a počtu vietnamských šiček, kterým byla během výroby zkrácena stejně nesmyslně nízká mzda. Taková pračka ale nepočítá s tím, že plnit ji kvůli takovým specialitám se žádné rodině (potažmo singlům) nevyplatí. Pere se, až se naplní koš. Bum. A jediné skutečné dilema, které doopravdy řešíte (teda – my chlapi), je, zda je námořnické pruhované tričko spíše bílé, nebo spíše barevné…
Stejný případ jsou mikrovlnky. Že je to zboží mimořádně sofistikované, nemám nejmenších pochyb. Taky je mi jasné, že výrobci nemohou za moji lenost studovat návod. Ale určitě nejsem sám, kdo používá jen start a stop (já osobně dokonce i dobu ohřevu reguluji naprosto pitomým „onofákem“*)…
A co potom trouby! Vedle předohřevu, dohřevu, grilu, páry a horkého vzduchu dnes obsahují i nabídku receptů. Nejde o to, že odpadá zábavné listování v mnohdy bizarních kuchařkách (což je navíc krutá rána pro všechny netalentované celebrity, které zatím neprožily tolik, aby mohly napsat paměti, tudíž věří, že jim nehynoucí slávu zajistí „sýrový toast speciál pro botoxem vyplněné rtíky“), horší je, že se nám kvůli tomu vaření unifikuje. Navíc odpadá možnost kulinářských variací – je jen otázkou času, kdy vám trouba odmítne spolupracovat, protože do jí diktovaného receptu místo rozmarýnu přidáte tymián.
No a co potom lednice s kamerou uvnitř, které můžete zavolat z vietnamské večerky na rohu a na displeji mobilu uvidíte, kolik vám chybí vajec a zda už opravdu nemáte vůbec žádné prosecco. Už se vám nikdy doma nesejde 8 kilo zbytečného celeru. Je jen otázkou času, kdy si budou povídat trouba s ledničkou, potažmo s vaší toaletou a ošetřujícím lékařem sami mezi sebou a společně vám upraví jídelníček podle zdravotního stavu. A místo trouby budete za troubu vy…
Pro mne je to zkrátka příliš mnoho čudlíků. Chci jednoduchost a právo na chybu. V kuchyni stejně jako v životě.
Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Bydlení
■ Putování za vínem
■ Moderní venkovský dům
■ Odrazy v průvanu
■ Mořský vlk
■ Byt každodenních radostí
■ Dva byty, dva styly
■ Krása pod nohama
■ Dům s potápěčskými brýlemi
■ Posviťte si na osvětlení
■ Zaostřeno na WC
■ V tónech černé a bílé
■ Velký úklid

Stavba
■ Krabice na hračky
■ Posezení u krbu

■ Jak na beton – 8. díl

Zahrada
■ Nádech starých časů
■ Podzim v plném proudu
■ Kouzlo stinné zahrady
■ Jdeme na dřevo
■ Okna orámovaná zelení

HOME_2016_10_s940

Home_2016_10_dvojstrana_01

Home_2016_10_dvojstrana_02

Home_2016_10_dvojstrana_03

Home_2016_10_dvojstrana_04

Home_2016_10_dvojstrana_05