tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
HOME_2016_07_08_v350Objednat toto číslo               PŘEDPLATNÉ               Archiv vydání               E-verze časopisů

Dětský mikrokosmos

Pravidelní čtenáři našeho časopisu moji teorii dětského pokoje jakožto extraktu bydlícího univerza již znají. Pro ty náhodné připomeňme: dětský pokoj je jakýmsi bytem uvnitř bytu – samostatnou jednotkou, obydlím samým pro sebe. Musí splňovat tolik funkcí jako minimálně tři další pokoje dohromady – je zároveň ložnicí, hernou, obývákem, šatníkem, studovnou a pracovnou, a pokud máte dítě ještě malé a rádo si hraje s dětskou kuchyňkou, leckdy i „kuchyní“. Navíc nezřídka i spižírnou a pokusnou biologickou laboratoří (zkuste namátkově prohledat aktovky vašich školáků, není to tak dávno, co jsem váhal nad neidentifikovatelným zbytkem svačiny na dně jedné takové a přemýšlel, zda se ještě jedná o svačinu, nebo o nějakou potvoru, která tu svačinu právě tráví). Snad jedině funkci koupelny dětský pokoj postrádá.
Co víc, zatímco my dospělí žijeme své sterilní životy mezi čtyřmi stěnami vymezenými jakousi dohodnutou funkcí vznešeně popisovanou v inzerátech realitních kanceláří, dětský pokoj se díky fantazii jeho obyvatel mění tu a tam v pohádkové království, fotbalový stadion, indiánskou stezku, rytířské kolbiště či třeba v kosmetický salon pro plyšáky a další domácí zvířata. Vlastně – další pochybení – díky přítomnosti domácích mazlíčků je dětský pokoj nezřídka taky teráriem, voliérou, akváriem atd…
Není divu, že na takto vykolíkované hřiště se architektům moc nechce. Nejčastěji totiž sklouznou do jednoho ze dvou extrémů – první princip pojme tuto místnost velmi konkrétně – a výsledkem je pokoj pro námořníka, který ale po prvním svezení na lodičkách na jezeře zjistí, že trpí mořskou nemocí… Nebo růžová krajina pro princeznu, která hraje fotbal a hokej a sukni viděla naposled, když si ji v šatnách v tělocvičně spletla s ručníkem. Druhý extrém znamená pojmout dětský pokoj úplně volně. Připravit jen pozadí, prostředí pro dětskou fantazii. Nepřehánět to se stylem a barvami a nechat vše na děti samotné.
Jako mnohdy v životě, i zde je asi nejvhodnější zlatá střední cesta. Nesvazovat, ale zase ukázat cestu. I pro fantazii jsou důležité různé podněty. A o tom, že prostředí podstatně určuje vývoj nastávající generace, asi není sporu. V prázdninovém HOME najdete několik příkladů různých přístupů. Tak si vyberte. A třeba nám dejte vědět, čemu dáváte přednost.
Příjemné čtení

Matej Šišolák

P.S. A pokud vám při spojení slov děti a léto naskočí husí kůže z představy uřvaného mrňouse na sousedním lehátku na hotelové pláži, kterému byste v té chvíli nejradši namísto pokoje zmalovali nejměkčí část těla, nalistujte přehled těch nejzajímavějších bytů a domů na těch nejneuvěřitelnějších místech. Nashle v září!

 

 

Bydlení
■ Genius loci – k nezaplacení
■ Nadčasový design: Mlčenlivá dáma
■ Barvy roku
■ Znovu spojený byt
■ Jak je důležité míti „kindrštube“
■ V podskalí
■ V pokoji celý byt
■ Užitečná krása pro dětský pokoj
■ Elegance korunovaná výhledem na přehradu
■ Kde labutě dávají dobré ráno
Stavba
■ Dům v Jesenici má plechovou nejen čepici
■ Aby dům nejen stál, ale i fungoval
■ Jak na beton – 6. díl
■ Střecha: koruna vašeho domu
Zahrada
■ Krása a užitek na jednom pozemku
■ Když zahrada musí ke kadeřníkovi
■ Dětská párty na naší zahradě
■ Uprostřed zeleně se pracuje příjemněji

HOME_2016_07_08_s940

HOME_2016_07-08_dvojstrana_01

HOME_2016_07-08_dvojstrana_02

HOME_2016_07-08_dvojstrana_03

HOME_2016_07-08_dvojstrana_04

HOME_2016_07-08_dvojstrana_05