tel.: 267 219 346 | e-mail: jagamedia@jagamedia.cz
Objednat toto číslo | PŘEDPLATNÉ | Archiv vydání | E-verze časopisů

Hranice soukromí

Narazili jsme na to při diskusi v redakci. Kolegyně v rodinném domě trpí přítomností sousedovic vířivky v bezprostřední blízkosti vlastního plotu. Nevadí jí hluk, spíše rochnění souseda, jenž se pochopitelně v případě využívání své privátní relaxační zóny nehodlá svazovat lepkavostí plavek a těsností županu.
V bytovce se vám může přihodit to samé. Jiný kolega popisoval, kterak celý dům společně „trpí“ zálibou mladého nájemníka v přízemním bytě s okny hned u hlavního vstupu do budovy. Jeho zásada „méně je více“ se – nikoli nepřekvapivě – netýká interiérového designu, ale představuje určitý způsob sebevyjádření a názoru na nošení jakéhokoliv oblečení v prostoru ohraničeném vlastními čtyřmi stěnami.
Přiznám se, že i když nedám dopustit na flanelové pyžamo a doma nedám bez kalhot ani ránu, názory kolegů a sousedů nesdílím. Přijdou mi trošku pokrytecké. Upřímně řečeno, kdyby sousedovi ve vířivce bylo 25 a měl ve vitríně tři medaile z mistrovství republiky v triatlonu, zavdala by jeho wellness zóna spíše k uspořádání sousedské párty v pokoji s výhledem… A obráceně, až si nudistický nájemník v přízemí pořídí stejně smýšlející přítelkyni, předpokládám, že stížnosti mravokárných sousedů rovněž na čas utichnou (než si začnou stěžovat jejich manželky).
Navíc ti samí lidé, co nahlas řeší nahotu za sousedovic okny či za plotem, obvykle mlčí tehdy, když se u sousedů děje něco vážného (domácí násilí zde zmiňuji pouze jako extrémní příklad). Třeba jen když je potřeba pomoci pohlídat dům o dovolené, zalít kytky, nakrmit kočku.
Patřím spíše k těm lidem, kteří přiznávají právo na soukromí. Fandím holandským a skandinávským domům bez záclon. Doma je doma.
A pokud se mnou tento názor nesdílíte, převraťte list. Na str. 100 najdete spoustu zajímavých tipů, jak své soukromí ochránit. A až tam budete mít tmu, nalistujte str. 70, kde najdete ta nejhezčí svítidla.
Příjemné čtení

Matej Šišolák

 

 

Bydlení
■ Když se design spojí s dobrým jídlem a pitím
■ S výhledem na jezero
■ Květinová harmonie
■ Pilulka radosti
■ Příběh mezonetu
■ Kuchyň jako místo setkávání
■ Chlad – nejlepší přítel potravin
■ Moderní nostalgie
■ Bydlení bez hran(ic)
■ Druhá míza digitální televize
■ Rekonstrukce umí nejlépe stavebko
■ Rozsvícené podkroví
■ Budiž světlo
■ Univerzální dům

Stavba
■ Jednoduše obloukový

■ Menší, přesto velkorysý
■ Pátrání po vhodném stínění

Zahrada
■ Červen v zahradě
■ Samozásobitelská zahrada
■ Zavlažování zahrady
■ Na čerstvém vzduchu